Preskoči na vsebino


Molitev in meditacija

"Če bi se ljudje zavedali, kakšna moč nam je dana z molitvijo, bi neprenehoma molili."  J. D.

PREDSTAVITEV

Človek v veliki naglici življenja pogosto izgubi stik sam s seboj in s svojim bistvom. V času, ko smo zasuti z besedami, vtisi, glasbo, podobami ... si zaželimo tišine, lista brez črt, pogovora brez besed. Upočasniti moramo korak življenja in se iz hrupa umakniti v tišino. Toda, ponavadi se moramo šele naučiti biti v tišini. Takrat beseda zastane, ker se zavemo skrivnosti življenja. Zdrznemo se ob misli, da Boga ni nikoli nihče videl, da je neskončno drugačen od naših predstav. Takrat je najbolje utihniti, poslušati in se pustiti nagovoriti. Biti aktiven v pasivnosti. Znati sprejemati. Ustaviti se na pragu Tišine, ki razodeva Skrivnost.

V vseh verskih tradicijah poznamo različne vrste molitve in meditacije, kot pot k sebi in k Bogu. Naš tečaj je priložnost za učenje umirjanja, zbranosti in osredotočenosti. Učimo se uporabljati Božjo besedo in ob njej premišljevati. Učimo se uporabiti domišljijo in podobe v molitvi, učimo se ustne molitve in kontemplacije. Spoznavamo štiri vrste molitev, ki jih poznamo v krščanstvu:

  • pogovor z Bogom
  • ustna molitev
  • meditacija
  • kontemplacija

Poti v notranjost je veliko. Vsak človek hodi svojo duhovno pot. Kdor se je srečal s Svetim pismom, v njem najde poti Besede. Duhovna pot postane osebna izkušnja, ne samo intelektualna razprava o Bogu. Zato apostol Janez pravi: "Kar je bilo od začetka, kar smo slišali, kar smo na svoje oči videli, kar smo opazovali in so otipale naše roke, to vam oznanjamo: Besedo življenja. In življenje se je razodelo in videli smo ga. Pričujemo in oznanjamo vam večno življenje, tisto, ki je bilo pri Očetu in se nam je razodelo." (1 Jn 1,1-2) V šoli molitve in meditacije se učimo vseh vrst molitev ter osnovne veščine umirjanja in zbranosti. Tečaj ponavadi traja dva ali tri dni. Na nekaterih župnijah smo ga izvedli v petih ali šestih srečanjih po dve uri.

PRED TEBOJ GOSPOD

Udeleženci tečajev so pogosto izrazili željo, da bi se še srečali in kakšno vajo ponovili. Iz te želje se je rodil program, ki sedaj poteka vsak ponedeljek v cerkvi sv. Jakoba: Pred Teboj, Gospod.

PRIHODNJE IZVEDBE

Navodila za udeležence

 

PRETEKLE IZVEDBE

 

POVEZANI ČLANKI

  • Bog je ljubezen, V: Tisti, ki osrečuje, bo tudi sam srečen, Maša Gedrih; objavljeno v Oni, decembra 2007
  • Na pragu tišine, spremna beseda knjige: Pridige za leto C, Joško Tomažič (2006) "Dva tisoč let beremo božjo besedo, da bi spoznali Besedo, po kateri je vse nastalo. Beremo, spet beremo, utihnemo in se prepustimo besedam, da nas vodijo, usmerjajo, prebujajo, navdušijo, odstirajo pomene. Da nas povežejo z Življenjem in Resnico. Osvobajajo nas. Več.
  • Molitev bistri misli in napolnjuje duha. Z njeno močjo se povežemo s Svetim Duhom in po njej prejemamo milosti. Molitev je velik dar za človeški rod. Trudimo se vsak dan začutiti Božjo prisotnost v sebi. Pustimo Božjemu toku v nas, da nas presvetli in Božji previdnosti, da nas vodi. Spojimo svoje misli z Božjimi in odprimo srca Bogu s pomočjo molitve.
  • TIŠINA (Sledi večnosti). Povovor z dr. Miroslavom Gombocem in p. Silvom Šinkovcem. Govoriti o tišini se zdi paradoks, vseeno veliki misleci iz različnih religij o njej spregovorijo in poudarijo, da je tišina tisti nujni pogoj, brez katerega ni možno stopiti v svet duhovnosti. O tem, kako notranja tišina v človeku samem naredi prostor za Boga, v oddaji, ki jo pripravlja Marko Rozman. Oddaja na radiu RTV SLO: nedelja, 22. marec 2015.

 
ŠOLA MOLITVE IN MEDITACIJE

V šoli molitve in meditacije se učimo iz svoje izkušnje molitve: kdaj in kako moliti, za kaj moliti, kakšne telesne drže lahko uporabljamo pri molitvi, katere osnovne vrste moli...


Print Friendly and PDF