Preskoči na vsebino


Molitev in meditacija

"Če bi se ljudje zavedali,

kakšna moč nam je dana z molitvijo,

bi neprenehoma molili."  J. D.

PREDSTAVITEV

Človek v veliki hitrici življenja pogosto izgubi stik sam s seboj in s svojim bistvom. V času, ko smo zausuti z besedami, vtisi, glsbo, podobami ... si zaželimo tišine, listar brez črt, pogovora brez besed. Upočasniti moramo korak življenja in se iz krupa umakniti v tišino. Toda, ponavadi se moramo šele naučiti biti v tišini. Takrat beseda zastane, ker se zavemo skrivnosti življenja. Zdrznemo se ob misli, da Boga ni nikoli nihče videl, da je nsekončno drugačen od tega, kot si ga predstavljamo. Takrat je najbolje utihniti, poslušati in se pustiti nagovoriti. Biti aktiven v pasivnosti. Znati sprejemati. Ustavimo se na pragu Tišine, ki razodeva Skrivnost.

V vseh verskih tradicijah poznamo različne vrste molitve in meditacije, kot pot k sebi in k Bogu. Tečaj je priložnost za učenje umirjanja, zbranosti in osredotočenosti. Učimo se uporabljati Božjo besedo in ob njej premišljevati, učimo se uporabe domišljije in podob v molitvi, učimo se ustne molitve in kontemplacije.  Na tečaju se učimo štirih vrst molitve, kot jih poznamo v krščanstvu:

 • pogovor z Bogom
 • ustna molitev
 • meditacija
 • kontemplacija

V šoli molitve in meditacije se učimo vseh vrst molitev. Od osnovne veščine umirjanja in zbranosti, do vseh štirih vrst molitve. Tečaj ponavadi traja dva ali tri dni. Na nekaterih župnijah smo ga izvedli v petih ali šestih srečanjih po dve uri.

PRED TEBOJ GOSPOD

Udeleženci tečajev so pogosto izrazili željo, da bi se še srečali in kakšno vajo ponovili. Iz te želje se je rodil program, ki sedaj poteka vsak ponedeljek v cerkvi sv. Jakoba: Pred Teboj, Gospod.

NOVI DATUMI

Navodila za udeležence

PRETEKLE IZVEDBE:

POVEZANI ČLANKI:

 • Prepoznavanje duhovnega poklica, Objavljeno v zborniku SKS, 1999
 • Notranji dialog: duhovno razločevanje. Predavanje na Nikodemovem večeru, Teološka fakulteta, 2007.

 • Bog je ljubezen, V: Tisti, ki osrečuje, bo tudi sam srečen, Maša Gedrih; objavljeno v Oni, decembra 2007

 • Na pragu tišine, spremna beseda knjige: Pridige za leto C, Joško Tomažič (2006) "Dva tisoč let beremo božjo besedo, da bi spoznali Besedo, po kateri je vse nastalo. Beremo, spet beremo, utihnemo in se prepustimo besedam, da nas vodijo, usmerjajo, prebujajo, navdušijo, odstirajo pomene. Da nas povežejo z Življenjem in Resnico. Osvobajajo nas. Več.

 • DUHOVNA MISEL, Radio Ognjišče, januar 2011.

 • Skrivnostnost življenja; Uvodnik, Vzgoja 53, marec 2012, leto XIV

 • Molitev bistri misli in napolnjuje duha. Z njeno močjo se povežemo s Svetim Duhom in po njej prejemamo milosti. Molitev je velik dar za človeški rod. Trudimo se vsak dan začutiti Božjo prisotnost v sebi. Pustimo Božjemu toku v nas, da nas presvetli in Božji previdnosti, da nas vodi. Spojimo svoje misli z Božjimi in odprimo srca Bogu s pomočjo molitve.

 • TIŠINA (Sledi večnosti). Povovor z dr. Miroslavom Gombocem in p. Silvom Šinkovcem. Govoriti o tišini se zdi paradoks, vseeno veliki misleci iz različnih religij o njej spregovorijo in poudarijo, da je tišina tisti nujni pogoj, brez katerega ni možno stopiti v svet duhovnosti. O tem, kako notranja tišina v človeku samem naredi prostor za Boga, v oddaji, ki jo pripravlja Marko Rozman. Oddaja na radiu RTV SLO: nedelja, 22. marec 2015.

 

Print Friendly and PDF