Preskoči na vsebino


Pogovori z

P. Silvo Šinkovec je pripravil različne intervjuje. Nekatere lahko preberete:

Pogovor z dr. Martienom Kooymanom

Dr. Martien Kooyman je psihiater na Nizozemskem. Po končanem študiju medicine v Leidnu je dve leti in pol delal kot zdravnik v psihiatrični bolnišnici v Afriki, v Ugandi. Tam se je soočal z zasvojenostjo z alkoholom, enemu od pogostejših vzrokov za sprejem v to psihiatrično bolnišnico. Po vrnitvi na Nizozemsko je nadaljeval z usposabljanjem za psihiatra ter vodil programe za zdravljenje odvisnikov od drog. Sedaj je trener za terapevte in skrbi za povezovanje psihoterapije in skupinske terapije na področju zdravljenja odvisnosti od drog.

Pogovor z Robertom Carneirom

Dr. Roberto Carneiro je profesor kulturologije na katoliški univerzi v Lizboni na Portugalskem. Je predsednik raziskovalnega središča Forum. Bil je minister za šolstvo in član UNESCO-ve komisije za pripravo dokumenta za šolstvo Učenje: skriti zaklad in direktor televizije. Preko mednarodnih organizacij sodeluje v mirovnem procesu na Balkanu.

Ministrov pogled

V kabinetu ministra Zvera se je razvil zanimiv pogovor. Ena od stvari, ki mu je na tem delovnem mestu prinesla največ veselja, je bil obisk invalidnih otrok, ki so mu pokazali, da je s pomočjo truda in dobrega dela učiteljev mogoče veliko doseči. Povedal mi je, kako se je pogovarjal z otrokom, ki ne more govoriti, sliši pa dobro. Pogovarjala sta se tako, da mu je otrok odgovarjal preko zapisa na računalnik. Ganilo ga je, kako se ti otroci trudijo, koliko jim pomeni življenje in kaj vse lahko storijo učitelji, da razvijajo sposobnosti, ki jih ti mladi lahko uporabijo. In to je ključnega pomena za življenje. Na kateri točki se srečamo in smo drug drugemu človek, v pomoč in spodbudo.

Pogovor s Tonyijem Shallcrossom

Tony Shallcross, vodja mednarodnega izobraževanja, akademski učitelj in raziskovalec na Inštitutu za izobraževanje na univerzi Manchester Metropolitan University (Velika Britanija), kjer raziskuje povezave med razvojem celostne in okoljske vzgoje oziroma vzgojo in izobraževanjem za trajnostni razvoj. Počuti se kot globalni državljan, ki s čim manjšim vplivom na okolje in ljudi poskuša živeti v sožitju z naravo.

Pogovor z dr. Pavlom Zgago

Spoštovani gospod minister dr. Pavel Zgaga, začenjate novo delo. Ob tej priložnosti bi vam radi zastavili nekaj vprašanj.

Pogovor z dr. Jožetom Krašovcem

Dr. Jože Krašovec je gotovo med največjimi slovenskimi intelektualci. Rojen je bil 20. aprila 1944 v Sodni vasi blizu Podčetrtka. Teologijo je študiral v Ljubljani in v Jeruzalemu. Leta 1976 je doktoriral na Papeškem bibličnem inštitutu v Rimu. Leta 1982 je doktoriral iz filozofije, tokrat na Hebrejski univerzi v Jeruzalemu. Leta 1986 je zaključil v Parizu dvojni doktorat in sicer iz zgodovine religij in religijske antropologije na Sorboni ter iz teoloških študij na Katoliškem inštitutu. Vse tri doktorske disertacije so bile izdane v več jezikih. Od leta 1976 predava na Teološki fakulteti v Ljubljani, od 1992 kot redni profesor. Od leta 1995 je član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Napisal je več kot 300 monografskih študij ter člankov, ki so bili objavljeni v raznih jezikih. Med njegovimi najbolj pomembnimi deli, tudi v slovenščini, je Nagrada, kazen in odpuščanje €“ mišljenje in verovanje starega Izraela v luči grških in sodobnih pogledov (izdala Založba Slovenske akademije znanosti in umetnosti). Med najbolj zahtevnimi projekti pa je vsekakor koordinacija slovenskega standardnega prevoda Svetega pisma. Veseli smo, da si je ob obilici dela v času intenzivne priprave na svetovni biblični kongres vzel čas tudi za pogovor z nami.Print Friendly and PDF