Preskoči na vsebino


Pobude

  • Zanimivi filmi, predavanja, ... ideje, misli...
  • OBRAZI
  • Veruj v dobro: film o tem, kaj ti prinašajo dobra dela.
  • Kriza študija v Sloveniji: dva filma (1. in 2.) o tem, zakaj je prišlo do nezaposlivosti študentov.
  • Molitev za mesto in domovino
  • NICK VUJICIC je bil ponovno v Sloveniji. Z Rozvito Pesek se je pogovarjal tudi V 0DMEVIH, 27. 9. 2016. Osnovno sporočilo: ljubezen, upanje in vera. Nick je pravi inspirator. Ljudje me vidijo, da sem brez rok in se smejem. Naj vedo, da sem za vse HVALEŽEN.
  • OBZORJA DUHA, poročilo s srečanja na Slomu in Ponikvi, na Slomškovo soboto, ko so bila podeljena Slomškova priznanja. (Poročilo je od 25' naprej).
  • SLOMŠKOV DAN 2016: na spletni strani Društva katoliških pedagogov.

    Pri svetem Jožefu v Ljubljani smo avgusta več molili. Po večerni maši (19.00) smo imeli vsak večer v cerkvi adoracijo eno uro (do 20:30). Razlogov za molitev ne manjka, od osebnih stisk, s katerimi se srečujejo ljudje in prosijo za molitev, do skupnih potreb Cerkve in domovine. Molitev je potekala od 10. 8. do 29. 8. 2009.

Odmev: "Danes po maši smo nekateri zelo pogrešali adoracijo. Res vam hvala, da smo imeli to možnost cel pretekli mesec. Zase lahko rečem, da so me ti večeri se bolj utrdili v zaupanju Njemu. Verjamem pa, da se je tudi se komu vsaj malo premaknilo srce. Vem, da je kapela v bodoče kar precej zasedena in da tak "luksuz" čez leto praktično ni možen. Predlagamo pa, da bi bila adoracija vsakodnevno po masi vsaj do 20:00. Zelo bi vam bili hvaležni, če bi to uspelo ... . Vse lepo vam želim. P."

- Molitev za dobre sosedske odnose

"Ljudje si želimo živeti v mirnem sožitju in s prijatelji s sosedi. Tudi s Hrvati. Ne sprti in skregani. Nestrpnosti, ki se podžigajo na različne načine, ne vodijo v mirno sožitje. Ustvarjajmo kulturo miru, pravičnosti in sodelovanja." Več. Posvetimo nekaj časa molitvi, da bi se s sodei dobro razumeli, se spoštovali in sodelovali.

- Skrb za celostni razvoj

Mladostnika je potrebno opremiti z znanji in spretnostmi za študij in poklic. Toda ponotranjiti mora tudi vrednote, ki mu bodo pomagale delati dobre osebne odločitve, odločitve za lastni razvoj, za ustvarjanje dobrih medosebnih odnosov, vključevanje v sodelovanje na različnih nivojih (družini, kraju, na delovnem mestu, v civilni družbi, v državi itd.)

Iz: Kurikul v človeku, objavljeno v zborniku Človek in kurikul, (str. 121-128), 2000

- Skrb za talente:

Vse učiteljsko delo je resnična skrb za razvoj talentov, ki jih mladi nosijo v sebi. Pomagamo jim jih odkrivati in razvijati, da jih bodo v življenju čim bolj uporabljali. V družbi nezaupanja in kar pogostih agresivnih drž se moramo učiti strpnosti, ustvarjati ozračje zaupanja in spoštovanja. Z zavestno postavljenim ciljem in stalno zavzetostjo želimo tkati zdravo družbo.

Iz: Slomšek kot izziv razvoja DKPS, Vzgoja, 2004

 

- Telesni, duševni in duhovni razvoj

Med cilji kurikularne prenove je zapisano, da je potrebno spodbujati skladen telesni in duševni razvoj. (Izhodišča kurikularne prenove, str. 14.) K temu bomo morali dodati tudi duhovni razvoj. Duhovnega področja ne moremo kar tako obiti. Skozi vso zgodovino se človek sooča s svetim in božjim, odkriva presežnost svojega bivanja. Naša šola pa naj bi to samo mimogrede omenila, brez pravega premisleka in ne da bi se dotaknila bistvenih vprašanj. Zdi se, da kadar že obravnava religijo, se je loteva le s strani lupine, kot socialne pojavnosti, ne pa z vidika religioznega pojava kot takšnega. Človek dobi vtis, da prenovitelji šole tega pojava ne zaznavajo, zato ga ne morejo uvrstiti v kurikul. Kako naj človek doživlja svojo šolo za svojo, če v njej ne najde razumevanja za določene razsežnosti, ki so zanj vitalnega pomena?

Iz: Kurikul v človeku, objavljeno v zborniku Človek in kurikul, (str. 121-128), 2000

- Beseda

Besede nas napolnijo s težo vsebine ali pa s plehkostjo. Odstirajo svet vrednega ali pa trosijo pesek, kot puščavski veter, ki zasuje oazo življenja. Vsaka beseda v nas pušča sled, prebudi čustva in misli, zato ima vsaka svojo težo. Nobena ni nepomembna, ena navduši in dvigne človeka, druga ga prizadene in potlači. Po besedah spoznavamo sebe in svet. Besede nam pomagajo odkrivati pomen življenja. Niso edini način komunikacije, pa vendar si največ stvari povemo z besedami. Če jih dobro uporabljamo, je to bistven način sporočanja in tudi najbolj natančen. Tega se zavedajo terapevti, ki iščejo pravo besedo za določeno počutje. Jasne misli in jasne besede ustvarjajo red v duševnosti, kaos preustvarjajo v kozmos. Bog nam je dal svojo Besedo, Logos. Po Besedi je bilo vse ustvarjeno, po njej vse nastaja, vse biva. Beseda je notranji studenec čiste in žive vode. Vir življenja. Učlovečena Beseda biva med nami in nam razodeva Očeta in njegovo Ljubezen. Bog pa je svet tako ljubil (Jn 3,16)!

Iz: Spremna beseda, Aleš Ušeničnik, Knjiga o življenju, Jutro, 2002.

- Umetniško delo

Božje umetniško delo smo, ustvarjeni po Jezusu Kristusu za dobra dela, zanje nas je Bog v naprej pripravil, da bi jih delali (Ef 2,10). Ta Pavlov stavek nas uvede v eno najbolj vznemirljivih področij vzgojnega dela. Sodelovati pri nastajanju božjega umetniškega dela, pri nastajanju osebnosti in razvijanju darov, je vznemirljivo, čudovito in zahtevno. To je med najpomembnejšimi teološkimi in pastoralnimi temami, saj od tu izvira sposobnost spoznavanja Boga, slavljenja in zahvaljevanja, ter posvečevanje stvarstva.

Iz: O poklicu in poklicanosti mladih, Naša kateheza, 2004


Zanimive oddaje

Priporočam ogled tega pogovora. Sara Bevc Jona je begunka iz Bagdada iz dva tisoč let stare Kaldejsko babilonske Cerkve z Bližnjega vzhoda, ki v zadnjih letih pod udarom islamskih skrajnežev do...

ZgodbeUčiteljiSVETOVNI ETOS SLOVENIJAZanimivi filmiHelena Albreht

Moje želje na Prešernov dan, slovenski kulturni praznik 2012 Želim si, da bi imeli veliko kulturnih kulturnikov/umetnikov in čim manj nekulturnih. Želim si, da naši t. i. kulturnik...

OBRAZI
Print Friendly and PDF