Preskoči na vsebino


Katere zakramente podelimo umirajočim?

 

Cerkev bolnim in umirajočim podeli tri zakramente: spoved, bolniško maziljenje in obhajilo. Ko pa človek umira in se duša pripravlja na prehod iz zemeljskega življenja v novo življenje, je pomembna ’zadnja popotnica’, sveto obhajilo.

SPOVED

Življenje na Zemlji je pogosto posuto z mnogimi težavami, pastmi in skušnjavami. Naš Gospod, Jezus Kristus nam je podaril čudovit zakrament, sv. spoved, zakrament sprave, s katerim se osvobodimo očitkov vesti zaradi padcev in teže grehov. Z očiščenim srcem se duša lažje odpravi na pot na drugo stran, pred Večnega Očeta. Mnogo preprostih, a lepih spovedi v nekaj besedah, smo doživeli ob bolniški postelji. Potem je sledilo veliko olajšanje, nasmeh na obrazu in spokojnost. Kot da odide teža, ki je še malo prej bremenila človeka.

BOLNIŠKO MAZILJENJE

Blagoslov s svetim oljem priporoča že sv. Jakob. Ta zakrament je namenjen vsem kristjanom: bolniki, ostareli, bolniki pred operacijo, nosečnice, psihični bolniki. V smrtni uri pa je še posebno dragocen. »Če je kdo med vami bolan ... naj nad njim molijo ter mazilijo z oljem. Molitev vere bo rešila bolnika in Gospod ga bo okrepil; če je storil grehe, mu bodo odpuščeni.« Bolniško maziljenje pomeni Božje varstvo.

OBHAJILO

Velikonočni zakrament je duhovna hrana, ki vernika močno poveže z Gospodom in prinese mir duši. Na pragu smrti napravi še zadnje korake k cilju svojega potovanja. Zadnjikrat prejme Kristusovo telo in se pripravi na srečanje z večnim Očetom in sprejem božjega usmiljenja.

___________________________

Prosim Oče, sodbo blago, 
prosim Oče, kazen blago. 
Nihče nima Oče kam ne kod, 
vsi pred strašni Božji sod. 
Ne sodi Oče nam nečista naša dela. 
Ne sodi Oče nam grešne misli naše. 
Ne sodi Oče besede blatne naše. 
Vera Oče nam je slaba, 
zato grešni mi smo vsi, 
Ljubezen Tvoja naj nas spaja, 
z Ljubeznijo nam sodi Ti. 
Naj pekel zapre duri, 
vse zlo z neba in zemlje naj zgori,
Aleluja povsod naj zadoni. 
Naj zemlja po Nebeški kroni zadrhti, 
naj Slava večna Tebi Oče, 
Sin si Ti rojen, z Duhom Svetim prepojen.
Okronan s krono si blestečo, 
z rajsko Lučjo si obdan bleščečo.

 

Print Friendly and PDF