Preskoči na vsebino


Zgodba o nastanku

Zgodba o nastanku molitvenih kartic

9. aprila 2016, v svetem letu, smo romali na Brezje. Ustavili smo se pred svetimi vrati in vstopili skoznje. Molili smo v baziliki ter se po sveti maši pogovarjali z nadškofom Zoretom. Ob zaključku pogovora nas je povabil, da naj molimo drug za drugega, tako kot on vsak dan zmoli Očenaš za učitelje. Povabilo je bilo močno, pa ni takoj obrodilo sadu.

V jeseni so na svetovno srečanje katehetinj romale tudi slovenske učiteljice verouka. Pred romanjem se je rodila zamisel, da bi druga za drugo molile, redno vsak dan, da bi se povezovale v molitve in si tako pomagale opravljati svoj poklic. Ob tej priložnosti je nastala ’molitvena kartica’. Kot ustanovni dan molitvene povezave katehetinj velja 19. 9. 2016. Pred romanjem v Rim je bila natisnjena prva serija molitvenih kartic. V Rimu je s. Brigita Zelič te kartice dala papežu Frančišku, da jih je blagoslovil. Papež je prejel tudi svojo molitveno kartico, z imenom Papa Francesco. Istočasno je potekalo romanje na Ponikvo, kjer naj bi s. Brigita prejela Slomškovo priznanje, pa ga osebno ni mogla sprejeti, ker je bila v Rimu. Pri sveti maši smo omenili to njihovo pobudo, ker imamo bl. A. M. Slomška za skupnega zavetnika.

Čez en mesec smo se tudi člani Društva katoliških pedagogov odpravljali na romanje v Rim. Po vzoru katehetinj smo tudi mi dali delati molitvene kartice in jih nesli v Rim na blagoslov. Romarji v Rimu so bili seznanjeni z molitvenimi karticami in mnogi, ki jih še niso poznali so jih tudi želeli imeti. Odmev je bil lep. Kartice so bile sprejete. Sedaj je preko 200 kartic že natisnjenih.

Na romanju smo videli tri možne namene kartic:

1. Imetnik molitvene kartice vsak dan moli za člane molitvene povezave.

2. Imetnik molitvene kartice k redni molitvi spodbudi še druge ljudi, posebno tiste, ki iščejo oporo zaradi različnih stisk, ki jih tarejo.

3. Imetnik molitvene kartice lahko organizira molitveno skupino in tako spodbuja širjenje molitvene povezave.

Na letošnjem romanju na Brezje bomo v delavnici po sveti maši čas posvetili pogovoru o smislu in pomenu molitvenih kartic. Predstavili bomo zgodbo, kako so nastale ter si vzeli čas za razmislek, kako te kartice umestiti v delovanje društva. Dogovoriti se bomo morali za ime povezave, za vsebino in obliko molitve imetnika molitvene kartice ter za način delovanja molitvene povezave.

Pod imenom imetnika molitvene kartice piše stavek sv. Pavla: »Z veseljem molim za vse vas, ker vas vedno nosim v srcu.« Želimo si, da bi člani molitvene povezave drug drugega nosili v srcu in vsakega člana vsak dan prinašali preko molitve v Božje srce.

p. Silvo Šinkovec, duhovni asistent DKPS

Print Friendly and PDF