Preskoči na vsebino


SVETA BESEDA

UVODNI POZDRAV NA ZAČETKU SVETOPISEMSKEGA MARATONA 2014

 

Dragi prijatelji svete Besede!

Kot rektor cerkve sv. Jožefa se vsako leto veselim svetopisemskega maratona. To je svojevrsten dogodek. V poplavi besed sodobnega sveta en teden poslušamo branje svete besede.

Večkrat se spomnim pripovedi Ruskega romarja. Potem, ko jima je pogorela hiša, sta z ženo ostala brez vsega. Iz ognja sta rešila le Sveto pismo. Ko sta si uredila skromno kolibo, sta ga redno prebirala. »Najpogosteje je ona predla ali tkala jaz pa sem sedel poleg nje in bral Sveto pismo, poslušala je in včasih zajokala. Kadar sem jo vprašal: 'Zakaj jokaš, saj se, hvala Bogu, kar prebijava,' je odgovarjala: 'Ganjena sem, kar je v Svetem pismu tako dobro napisano.« (Pripoved, 68)

Vsako leto kdaj pa kdaj pokukam v Marijino kapelo, kako teče branje. Vedno so v njej ljudje: eni berejo, drugi poslušajo. Ob vsaki uri so tam. In kdor posluša, bi kar še poslušal. Pogosto se zgodi, da kdo ostane mnogo dlje časa, kot je načrtoval. Pritegne ga zgodba, pritegne ga Beseda. Pritegne ga svetost Besede. In kot žena romarja, je marsikdo ganjen, ko posluša Božjo Besedo.

V isti knjigi menih trdi, da je Sveto pismo najbolj pomembna knjiga na svetu. Kje naj človek najde bolj pomembne besede? Le kje? V neki gostili romar navdušuje naključne goste za Sveto pismo. Gospod srednjih leti mu odgovori nekako takole: No ja, tudi jaz sem kupil Sveto pismo. Prišel sem domov, začel brati in nisem ničesar razumel. Odložil sem to knjigo. Sedaj se na njej nabira prah. Nekoristna knjiga. Pa mu romar odgovarja nekako tako: Je že res, da marsičesa v tej knjigi ne razumemo. Toda, ko izgovarjamo svete besede, zli duhovi razumejo, da je to sveta beseda in pobegnejo od nas. To je bistveno. Beseda ima duhovno moč.

Stotnik, ki se je znebil alkoholizma z branjem evangelija potrjuje staro menihovo modrost. »V samih evangeljskih besedah je dobrodejna moč, kajti Bog sam je izrekel te besede.« (Pripoved: 28) Misel povzema po Jakobovem pismu: »Ti véruješ, da je en Bog? Prav delaš; tudi hudi duhovi vérujejo, pa trepečejo.« (Jak 2,19) Ker je Božja beseda polna svetosti, hudi duhovi trepečejo.

Dragi organizatorji, dragi bralci besede, dragi ljubitelji svete besede, čestitam vam, da ste se spet opogumili in organizirali svetopisemski maraton. Lepo je, da po mnogih krajih Slovenije ta teden berejo Božjo besedo. To je praznik Besede. Izgovarjajte svete besede ves teden. Na glas. Naj gane srca. Naj jo slišijo vsi zli duhovi in pobegnejo iz tega mesta.

Naj Beseda naseli svetost med nami, v naših srcih, v naši deželi.  Tako lepo poslanstvo ima. Dajmo ji priložnost.

Hvala.

p. Silvo Šinkove, rektor cerkve sv. Jožefa

Print Friendly and PDF