Preskoči na vsebino


Dr. Bogdan Žorž

Po hudi bolezni je 6. marca 2014 umrl psiholog Bogdan Žorž (1948 - 2014).

Kot psiholog se je posvečal vzgoji, svetovanju, mladinskemu prestopništvu, zasvojenosti. Bil je izjemno priljubljen predavatelj in pisec strokovnih in poljudnih člankov. Napisal je več knjig: Stiska je lahko tudi izziv : kratkotrajna izvendružinska obravnava : gestaltistični pristop za pomoč otrokom in mladostnikom v stiski (1997), Biti z naravo (2001), Razvajenost (2002), S pravimi vprašanji do rešitve vzgojnih zadreg (2005), Svetovati ali poslušati : priročnik za samopomoč in svetovanje v vsakdanjem življenju (2005), Stari starši in njihovo vzgojno poslanstvo (2006), Sodobno suženjstvo : sodobne zasvojenosti (2008), Pisma mojim mladim prijateljem (2009), Vzgoja za svobodo - vzgoja za odrekanje (2010). Sodeloval je z Radijem Ognjišče v svetovalni oddaji in pisal v različne revije, tudi v revijo Vzgoja.

Po diplomi iz psihologije na ljubljanski Filozofski fakulteti leta 1971 je delal v Centru za socialno delo (Nova Gorica), ki ga je nekaj let tudi vodil. Na podiplomskem študiju, ki ga je zaključil leta 1995, se posvetil gestalt psihoterapiji. Bil je član Evropske zveze za gestalt terapijo in predsednik Slovenskega društva za gestalt terapijo. Od leta 1998 sta z ženo v Čepovanu vodila zasebni zavod za otroke, mladostnike in družine v stiski.

Nekajkrat sva se srečala, tudi skupaj predavala. Vedno je name naredil izreden vtis, pokončnega, jasnega in preprostega človeka, kot nekdo, ki trdno stoji na realnih tleh. Nocoj smo se ga po predavanju o vzgoji v Bohinju s starši spomnili z molitvijo.Print Friendly and PDF